Villa Åkerblomin historiaa


 

Villa Åkerblom Laajalahden Ruukinrannassa

Ville Vallgren ja Akseli Gallen-Kallela ovat antaneet kulturellia leimaa Espoon Laajalahden kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle Ruukinrannan alueelle. Havis Amandan tekijänä tunnetuksi tullut kuvanveistäjä Ville Vallgren jalosti viime vuosisadan alkupuolella Laajalahden savea ateljeessaan, joka sijaitsi nykyisin hänen nimeään kantavan tien varrella.

1900-luvun alun aikaisista huviloista ei ole enää kovin monta jäljellä. Ville Valgrenin tien varrella, vanhan sataman ja uimapaikan vieressä sijaitseva Villa Åkerblom on yksi ulkoisesti lähes entisellään säilyneistä.

Villa Åkerblom on rakennettu senaatin ylikielenkääntäjän Victor Åkerblomin kesäasunnoksi 1900-luvun vaihteessa. Herra Åkerblom on ollut mm. jäsen komiteassa, joka vuonna 1936 pohti Espoon eräiden osien mahdollista liittämistä Helsinkiin. Villa Åkerblom on rakennuksena erikoinen – sen ensimmäinen kerros on tehty tiilestä, toinen hirsistä. Kerrosten välillä on ulkoseinän muotoja korostavat kattolappeet. Talon ympärillä oleva puisto oli aikoinaan hyvin hoidettu ja siellä oli paljon meillä harvinaisia, etelämpää tuotuja kasveja.

1900-luvun puoliväliin tultaessa talo oli ränsistynyt autiotalo, suoranainen rantojen asukkaiden kummituslinna. Åkerblomien ulkomailta hankkimia poppeleita sekä omena- ja luumupuita ympäröi tiivis, villi kasvillisuus.

Maa-alueen osti rakennuksineen vuonna 1955 Henki-Pohja ja Villa Åkerblom oli tarkoitus purkaa uudisrakennuksen tieltä. Kiinteistön irtaimisto myytiin samassa huutokaupalla. Seudun tiesuunnitelmien vuoksi alue pysyi kuitenkin rakennuskiellossa vuodesta toiseen eivätkä kaavamuutoshakemukset saaneet vastakaikua. Villa Åkerblom jäi edelleen vaille käyttöä ja pysyi autiotalona vielä vuosikymmenen ajan.

Pohja-yhtymä ryhtyi vuonna 1964 toimiin Villa Åkerblomin kunnostamiseksi. Kiinteistö peruskorjattiin kovalla kädellä sisätiloistaan vuonna 1978. Lisätilaa hankittiin räjäyttämällä kalliota talon alta. Sinne sijoitettiin saunatilojen viereen keittiö ja ruokasali. Niin sanottu portinvartijan talo on alkujaan toiminut hevostallina, kunnes se remontoitiin asuintaloksi.

Tapiola-ryhmän omistamana Villa Åkerblomissa jatkui  koulutustoiminta vuoteen 2007 saakka. Yhtymä myi kiinteistön maa-alueineen vuonna 2009 Rentto Oy:lle, joka on Etelä-Suomen alueella toimiva kiinteistöalan yritys. Toiminta historiallisessa jugend-tyylisessä Villa Åkerblomissa jatkuu kokous- ja juhlatilana.

Laajalahden vesistö- ja kosteikkoalue kuuluu pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan mukaan alueen kuntien arvokkaimpiin luonnonsuojelukohteisiin. Laajalahti on myös kansainvälisessä Project Mar -kosteikkojen suojeluohjelmassa sekä Valtioneuvoston vuonna 1982 vahvistamassa valtakunnallisessa lintuvesien suojeluohjelmassa. Laajalahti on paitsi runsaslintuinen myös kalaisa. Vielä 1960-luvulla alueella toimi seitsemän ammattikalastajaa.

Lähialueella sijaitsee myös Villa Elfvik, joka toimii Espoon kaupungin ympäristövalistuskeskuksena sekä Gallen-Kallelan museo ja sen yhteydessä toimiva Tarvaspään kahvila.